وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟ شاید در ابتدا احساس کنید که این سوالی ساده است. اما با جستجوی این عبارت و معادل انگلیسی آن در گوگل، متوجه میشوید که با موضوعی به ظاهر سهل اما در باطن مشکل روبرو هستید.
در این مقاله تلاش من بر این است تا منابع مطالعاتی گوناگون را با تجربیات شخصی و کاری درهمآمیزم و به این سوال و سوالات مرتبط با آن پاسخی درست دهم.
انسان همیشه با مسئله انتخاب روبرو است. این انتخابهای ماست که وضعیت آینده ما را مشخص میکند. در علم مدیریت نیز به مسئله تصمیمگیری، به عنوان یکی از مهمترین وظایف مدیران اشاره شده است. در نتیجه برای داشتن یک انتخاب و تصمیمگیری درست، کسب آگاهی مسئله مهمی است.
در نتیجه شناخت وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ به مدیران کسب و کارها کمک میکند تا در پروسه همکاری با این آژانسها و برونسپاری مسئولیتهای دیجیتال مارکتینگ سازمان مطبوع خود، انتخاب درستتری داشته باشند.
همچنین شناخت این وظایف در پیگیری امور مربوط به دیجیتال مارکتینگ بسیار مؤثر است. شما با خواندن این مقاله از شرکتی که وظیفه دیجیتال مارکتینگ را به آن میسپارید تصویر واضحتر و انتظارات درستتری از آثار فعالیتها آن بر کسب و کارتان به دست میآورید.
در نتیجه اگر شما نیز تصمیم به همکاری با یک آژانس بازاریابی دیجیتال گرفتهاید، پیشنهاد میکنم با ادامه این مقاله همراه ما باشید.
چرا باید فعالیتهای آنلاین کسب و کار خود را به آژانس دیجیتال مارکتینگ بسپریم؟
مهمترین دلیل برونسپاری فعالیتهای آنلاین به ترتیب عبارت اند از:
۱. افزایش سرعت رشد در رسیدن به اهداف سازمانی در فضای آنلاین
۲. جلوگیری از فعالیتهای اشتباه و کاهش هزینههای استخدام کارکنان جدید
۳. صرفه جویی در هزینه فعال کردن دپارتمان دیجیتال مارکتینگ
آژانسهای دیجیتال مارکتینگ، معمولا تجربه بالایی در انجام فعالیتهای آنلاین دارند. در نتیجه میتوانند در مدت بسیار کوتاهتری فعالیتهای بازاریابی دیجیتال را برای شما آغاز کنند.
از سویی بیتجربگی سازمان مورد نظر شما در زمینه دیجیتال مارکتینگ، ممکن است برای شما گران تمام شود. این در حالی است که آژانسهای بازاریابی دیجیتال بسیار کمتر دچار خطا شده و شما چوب بیتجربی خود را نمیخورید.
در نهایت مهمترین عامل مسئله هزینههاست. بهتر است بدانید که فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ ترکیبی از تخصصهای گوناگون است. در نتیجه در این آژانسها مجموعهای از متخصصان توسعه بازار، استراتژیستها، طراحان وب و اپلیکیشن، تولیدکنندگان محتوا، متخصصان سئو و بهینه سازی سایت و متخصصان شبکههای اجتماعی مشغول به کارند.
هر کسب و کاری چه کوچک و چه بزرگ، برای کسب نتایج مثبت از دیجیتال مارکتینگ، نیازمند این نیروهای متخصص است. اما واقعیت این است که کمتر کسب و کاری آنچنان بزرگ است که استخدام و پرداخت هزینه چنین دپارتمان پرهزینهای، برایش منطقی و توجیه پذیر باشد. از سویی در عمل نیز این کسب و کارها نیازمند نیروی تمام وقت در این زمینهها نیستند.
در نتیجه برای بسیاری از کسب و کارها حتی کسب و کارهای بزرگ، برونسپاری فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ تصمیمی بهصرفه و مناسب است.
البته نباید فراموش کرد که در مواقعی معدود توجیحات درستی برای فعال کردن این دپارتمان برای بعضی از کسب و کارها وجود دارد. در این زمینه توصیه میکنم که قبل از تصمیمگیری به درستی و با دقت فراوان هزینهها، نیازمندیها، محدودیتهای زمانی و مالی خود را در نظر بگیرید.
در این حالت نیز بهترین تصمیم این است که دپارتمانی کوچک برای کارسپاری به آژانسهای بزرگ در شرکت خود تشکیل دهید. این دپارتمان کارش ارائه گزارش، سنجیدن عملکرد و نظارت بر نحوه کارکرد شرکت طرف قرارداد شما در موضوع دیجیتال مارکتینگ است.
وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟
آژانسهای دیجیتال مارکتینگ معمولا وظایف متنوعی را برای خود تعریف میکنند. البته هر آژانسی بسته به تیمهای تخصصی خود و تواناییهای ویژه کارکنانش، در بعضی وظایف متخصصتر است.
در نتیجه این مسئله، آژانسهای تخصصی شکل گرفتهاند. مثلا آژانسهایی که روی یک یا چند خدمت خاص تمرکز میکنند، مانند آژانس تخصصی بازاریابی شبکههای اجتماعی که به صورت تخصصی فعالیتهای شما را در شبکههای اجتماعی مختلف، ترویج و تبلیغ میکند. طبیعتا بسته به نیازهای شما میتوان یک آژانس تخصصی یا یک آژانس کامل را برای برونسپاری وظایف انتخاب کرد.
۱- مطالعه بازار و کسب و کار
اولین قدم در همکاری میان شما و یک آژانس بازاریابی دیجیتال، مطالعه کسب و کار شما و بازار هدف آن است. یک آژانس دیجیتال مارکتینگ خوب، پیش از هر فعالیتی میکوشد به شناخت درستی از کسب و کار شما و بازاری که در آن فعالید برسد.
البته اما و اگرهای فراوانی در این زمینه وجود دارد. مواردی مثل میزان پیچیدگی کسب و کار شما، میزان وضوح انتظارات شما از آژانس دیجیتال مارکتینگ، میزان بودجه در نظر گرفته شده برای این فعالیتها و… میتواند بر کیفیت و کمیت فعالیتهای این مرحله موثر باشد.
مثلا گاهی یک کسب و کار با خواستهای مبنی بر توسعه برند و تبلیغات آنلاین خود، به آژانس دیجیتال مارکتینگ ما یعنی نوین مارکتینگ مراجعه میکند. در این شرایط مطالعه بازار و کسب و کار یک کار جدی و زمانبر است.
اما گاهی یک کسب و کار با خواستهای مشخص و ساده، مثل کسب رتبه در یک کلمه کلیدی مشخص، یا طراحی سایت با ویژگیهای از پیش تعریف شده، یا تولید محتوا در موضوعی از پیش تعریف شده، به سراغ ما میآید. در این شرایط معمولا مسئله مطالعه بازار و کسب و کار، اگرچه بیاهمیت نیست، اما اهمیت بسیار کمتری دارد.
در نهایت فراموش نکنید که در صورت انجام چنین مطالعهای روی کسب و کار شما، حتما نسخه مکتوب آن را دریافت کنید و با بررسی آن در صورت وجود تناقض با کسب و کارتان، مراتب را به آژانس مذکور اطلاع دهید.
۲- تدوین استراتژی و برنامه
طبیعتا این بخش نیز به فراخور بخش قبلی میتواند پیچیده و یا ساده باشد. اما به هر حال چه برای خواستهای ساده مثل سئوی یک کلمه کلیدی خاص، یا خواستهای پیچیده، این بخش از وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ قابل حذف نیست. در واقع یک استراتژی خوب تفاوت بین شکست و موفقیت را پدید میآورد.
در نتیجه وجود یک استراتژیست خوب، میتواند نقش بسزایی در موفقیت فعالیتهای آژانس بازاریابی دیجیتال داشته باشد. یک استراتژی مشخص باید بتواند به سوالات زیر پاسخ دهد:
- اهداف این پروژه چیست؟
- از چه روشها و ابزارهایی برای رسیدن به این اهداف استفاده میکنیم؟
- چه فعالیتهایی توسط چه متخصصانی باید انجام شود؟
- در چه بازه زمانی و با چه میزان هزینه، چه مقدار از اهداف تعیین شده را محقق میکنیم؟
در نهایت این استراتژی توسط مدیر اجرایی پروژه شما اجرا میشود. در پروسه اجرا، آژانس دیجیتال مارکتینگ ممکن است هریک از فعالیتهای زیر را به عنوان بخشی از وظایف مورد نیاز برای یک پروژه انجام دهد.
۳- طراحی سایت و اپلیکیشن
سایت و اپلیکیشن نقطه اتصال کسب و کار شما با فضای آنلاین و نقطه آغاز سایر فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ است. به زبان ساده تا چیزی برای معرفی نباشد، فعالیتهای بازاریابی بیمعنی خواهد بود.
وجود یک تیم تخصصی شامل طراح رابط کاربری (UI designer)، توسعهدهنده سمت کاربر (Frontend developer) و توسعهدهنده سمت سرور (Backend developer)، حداقل نیازمندیهای در این زمینه است.
به تجربه دریافتهام که پس از تخصص کافی، مهمترین فاکتور یک تیم طراحی سایت و اپلیکیشن، صداقت است. در موارد زیادی دیدهام که طراحان سایت و اپلیکیشن، بر خلاف نیازهای واقعی کارفرما و تنها بر اساس منافع شخصی خود پیشنهاد ارائه میکنند.
با اطمینان بالایی میتوان گفت بیش از ۸۰ درصد کسب و کارها، برای طراحی سایت خود میتوانند با هزینههایی کمتر، از سیستمهای مدیریت محتوای (CMS) آماده استفاده کنند و با این سیستمها همه نیازهای خود را پوشش دهند.
در نتیجه افتادن در چاه هزینههای بالای طراحیهای اختصاصی (مگر در شرایط و نیازهای خاص پروژههای بزرگ) موضوعی است که در این مرحله باید به دقت مورد توجه قرار گیرد. در پروژههای بزرگ هم با قاطعیت تمام میگویم که طراحیهای اختصاصی چندان آش دهان سوزی نیستند.
۴- بازاریابی محتوا
سالها پیش بیل گیتس در کتاب کسب و کار بر بال اندیشه گفت: محتوا پادشاه است! و امروز این پادشاهی بسیار شوکتمندتر از سابق است.
حقیقت این است که این جمله، یک جمله تبلیغاتی نیست؛ بلکه نشات گرفته از واقعیت امر محتواست. شاید بهتر باشد بگویم جهان آفرینش بر پایههای محتوا بنا شده است. آنوقت سادهتر میتوان به اهمیت محتوا پیبرد.
محتوا مانند خون در رگها، در همهجا جاری است. هرچیزی که مفهومی دارد، یعنی محتوایی دارد. در فضای وب نیز این قاعده برقرار است. تصاویر، ویدئوها، متون، فایلهای صوتی و… همگی اشکالی از محتوا هستند. واقعا اگر محتوا نبود جهان از معنی تهی میشد.
در نتیجه یکی از وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ که اهمیت بسیاری دارد، تولید محتوای با کیفیت و متناسب با کسب و کار شماست. در این زمینه آژانس بازاریابی دیجیتال نیازمند متخصصانی برای تولید محتوا است که علاوه بر درک عمیق محتوای مناسب و قابل انتشار در فضای وب، ذهنی خلاق و دستی توانمند برای نگارش داشته باشد. تسلط بر اصول نگارش و درستنویسی نیز سادهترین مسئلهای است که متخصصان تولید محتوا باید به آن اشراف داشته باشند.
در این زمینه بررسی فعالیتهای پیشین آژانسهای دیجیتال مارکتینگ و سایت و شبکههای اجتماعی خود همان آژانس مانند سایت نوین مارکتینگ ، میتواند بر اطمینان شما از بالا بودن کیفیت محتوای تولید بیفزاید.
۵- سئو
از دیگر وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ سئو یا همان بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است. بهترین سایتها به همراه جذابترین محتواها؛ دیده نخواهند شد مگر اینکه در نتایج جستجوی گوگل در جایگاه مناسبی قرار گیرند.
سئو مجموعهای از دانشهاست که موجب بهبود رتبه صفحات وبسایت شما در نتایج جستجوی مرتبط میشود. سئو در واقع دانشی میانرشتهای است، از سویی ارتباط تنگاتنگی با محتوا و از سوی دیگر ارتباط موثری با طراحی سایت دارد. در نتیجه یک متخصص سئو علاوه بر دانش سئو، نیازمند اطلاعات کافی در زمینه تولید محتوا و طراحی سایت است.
معمولا سئو پای ثابت وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ است. برای یافتن یک آژانس بازاریابی دیجیتال خوب در زمینه سئو، بهترین کار بررسی پروژههای قبلی و نتایج حاصل شده از آنهاست. البته در این بررسی نیز، بهترین شیوه سوال کردن از مشتریان قبلی است.
از اینجا بخوانید : سئو داخلی یا On page seo
همین طور جستجو در بخش privet مرورگر اینترنتتان هم هیچ وقت به شما دروغ نمیگوید. کافی است کلمه کلید پروژههای کار شده را از آژانس دیجیتال مارکتینگ مدنظرتان بپرسید. ولی از من میشنوید در مذاکرات خود بگذارید مدیر آژانس دیجیتال مارکتینگ چند کلمه کلیدی را که به صفحه اول گوگل رسانده، به شما نشان دهد.
۶- تبلیغات آنلاین
تبلیغات آنلاین در واقع بخش کوچک اما بسیار موثر بازاریابی دیجیتال است. تبلیغات آنلاین با اهداف مشخصی مثل برندسازی یا فروش محصول و خدمت انجام میشود. یکی از وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ توانایی مدیریت تبلیغات آنلاین در رسانههای مختلف دیجیتال و کسب بهترین نتایج از آن است.
از آنجا که بزرگترین کارگزار تبلیغات آنلاین جهان، موتور جستجوی گوگل است. یک شرکت دیجیتال مارکتینگ موفق، شرکتی است که به خوبی با اصول تبلیغات در گوگل یا همان Google AdWords آشنایی داشته باشد. همچنین وجود متخصصانی با توانایی بررسی بازخوردهای تبلیغات آنلاین و بهبود ROI در تیم تبلیغات آنلاین آژانسهای دیجیتال مارکتینگ، مسئله مهمی است.
ROI واژهای بر گرفته از عبارت Return on investment به معنای نرخ بازگشت سرمایه یا بازده سرمایه است. در واقع یک تیم متخصص در تبلیغات آنلاین باید بتواند تا حد ممکن استراتژیهای تبلیغات آنلاین را برای مشتریان خود بهینه کرده؛ تا مشتریان به بیشترین ROI ممکن از تبلیغات آنلاین برسند.
در نهایت فراموش نکنید که تبلیغات آنلاین تنها مختص به گوگل نیست. بخصوص در فضای وب فارسی این مسئله کمی پررنگتر است و رسانههای متنوع برای تبلیغات آنلاین در دسترس شما قرار دارد.
۷- بازاریابی شبکههای اجتماعی
در نهایت از آخرین وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ باید به بازاریابی شبکههای اجتماعی اشاره کرد. این روزها افراد جامعه زمان زیادی را در شبکههای اجتماعی میگذرانند و در نتیجه این شبکهها، زمینی حاصلخیز برای رویاندن مشتریان وفادار برای شمایند.
متخصصان بازاریابی در شبکههای اجتماعی باید تسلط کافی بر شبکههای اجتماعی پرطرفردار داشته باشند. این افراد همچنین باید شناخت خوبی از انواع رسانههای اجتماعی و کارکرد و ویژگیهای هریک از آنها برای کسب و کارهای مختلف داشته باشند.
متخصصان شبکههای اجتماعی باید به خوبی بتوانند با کاربران این رسانهها ارتباط برقرار کنند و فضای رسانهای مثبتی را برای کسب و کار شما فراهم آورند.
همچنین آشنایی با روشها و اصول افزایش طرفداران (follower) در شبکههای اجتماعی مختلف، یکی از تخصصهایی است که باید توسط آژانس بازاریابی دیجیتال شما به اثبات رسیده باشد.
در نهایت امیدوارم توانسته باشم تا حدودی وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ را تعریف کنم؛ و این مقاله راهنمای خوبی برای انتخاب یک آژانس دیجیتال مارکتینگ خوب باشد.
اگر هنوز آژانسی را نیافته اید که همه این خدمات بسیار مهم را به برای شما فراهم آورد چندان وقت خود را هدر ندهید و با نوین مارکتینگ تماس بگیرید.
همچنین خوشحال میشوم تجربه شما را از همکاری با آژانسهای دیجیتال مارکتینگ و برونسپاری فعالیتهای دیجیتال بدانم.